Nettisivujen tekeminen on oikeasti helppoa (mutta aikaa vievää) ja vieläpä ilmaista. Tämä osa käsittelee osaamistasoni, työkalujen valintaa ja työkaluksi valitun Stackbitin ominaisuuksia.

Seuraavassa osassa käsittelen varsinaiseen toteutukseen liittyvät asiat. Eli mikäli tekninen jargon ja muut höpötyksen eivät kiinnosta niin siirry eteenpäin.

Osa 2, Tuumasta toimeen

Osaamistasoni

En ole koskaan tehnyt nettisivuja aiemmin. Oma web taustani on lähinnä harrastuneisuutta Upskillin Ruby on rails ja Helsingin yliopiston fullstack kurssin muodossa eli en aivan noviisi kuitenkaan ole. Viime kesän kesätöitä en laske mukaan, koska syvään päähän Kubernetes, Docker, Jenkins ja Ansible maailmaan syventyminen ei suoraan auta tässä yhteydessä.

Työkalujen valinta

Googlailin eri mahdollisuuksia pari viikkoa kun muutenkin pyörittelin tulevaa kandiaihettani "MVP web stack" eli tapaa tehdä SaaS sovellus nykypäivänä. Tästä mahdollisesti lisää tulevaisuudessa blogin muodossa.

Törmäsin ensin JAMStackin tapaan tehdä web sovelluksia. Aihetta googlaillessani törmäsin Stackbit palveluun. Oikeastaan tämä video sai minut innostumaan palvelun kokeilusta. Kyseinen palvelu lupaili paljon. Oikeastaan kaiken yhdessä paketissa.

Stackbitin ominaisuudet

Live editori Stackbit Studio, joka pysyy synkassa GitHubin eli tämän verkkosivun lähdekoodin kanssa. Kaikki muutokset näkyvät välittömästi siis sekä silmissä, että lähdekoodissa. Tämä mahdollistaa myös yhteistyön verkkosivujen rakentamiseen koodareiden ja ei koodareiden välillä. Lisäksi niille, jotka tekee työkseen nettisivuja on varmasti kätevää kun voi näyttää asiakkaalle live preview kännykällä ja/tai konella.

Tarjolla olisi myös Beta vaiheessa oleva A/B testaus, mutta tämäkin on turhan edistynyt toiminnallisuus omiin tarpeisiini. Automaattinen GitHub pohjainen CI/CD toiminnallisuus on myös ominaisuus, jota ei osaa edes arvostaa. Eli käytännössä muutosten julkaiseminen nettisivulle tapahtuu yhden napin painalluksella.

Hosting on myös ilmaista Netlify:llä 100 GB:iin/kuukausi asti. Kaiken lisäksi Stackbitin käyttö on mahdollista monella eri static site generaattorilla (SSG) ja headless CMS:llä, ei pelkästään käyttämälläni Gatsbyllä ja suoraan editoimalla Git tiedostoja Stackbit Studiolla.

Sitten vaan eteenpäin. Osa 2, Tuumasta toimeen